Billiga Webhotell

Crystone webbhotell för privatpersoner

Banner for Crystone
75 SEK

Om Crystone

Crystone är idag ett av nordens ledande tjänsteföretag inom webbhotell och hosting, med rötter och huvudkontor i Stockholm. Deras kunder finns över hela världen och är såväl privatpersoner, föreningar och företag, i alla storlekar. Med över 20 års erfarenhet i branschen är deras fokus på att leverera ett brett urval av mogna och attraktiva produkter, tjänster och hög service. Några av deras större kunder är, Tele2, Logica, ÅF, Swebank samt SEB. Crystone har kontor i Sverige, USA, England och har två datahallar.

Hårdvara & Nätverk

Crystone har i dagsläget 2 datahallar, båda i Stockholms-området. Deras servrar är levererade av Dell, och består av Intel Xeon CPU, DDR3-minnen samt SSD för lagring av filer. Crystone tillhandahåller ett eget backbone-nät till sina anläggningar, och har även samarbete med olika Internetleverantörer för att bredda och säkerställa tillgängligheten online, man har bland annat samarbete med Telenor och Availo/Phonera med flera.

Prestanda

Våra mätningar mot Crystones kundsidor visar dock att en del servrar förmodligen är utdaterade, och belastning på nätverket är hög. Detta medför höga svarstider för de sajter vi  mätte mot, vi valde ut 10 st sajter helt slumpvis och genomförde tester både lokalt och via online tjänst. Vi tittade på TTFB (Time to first byte) som hade ett medeltal på 3800 ms för alla sajter, medan TTI (Time To Interactive) låg på ett medel om 7700 ms.

Det ska tilläggas att vissa sidor hade ett samlat Performance Score på 90+ medan andra hade rent usla poäng på 10+. Om det beror på belastning eller äldre servrar med många kunder kan vi inte svara på. Överlag svarade Crystones servrar hyfsat snabbt.

Produkter & erbjudande

Crystone är inte bara ett webbhotell, de erbjuder även tjänster för Co-Location, Cloud, VPS och Dedikerad Server. De har även en tjänst som kallas Terminalserver, där du kan koppla upp dig mot en central server hos Crystone och köra program. Utöver dessa tjänster erbjuder Crystone även hjälp med sökmotoroptimering. I sitt paket Webbhotell för privatpersoner erbjuder Crystone en delad servermiljö, där du som kund alltså får dela på serverns fysiska resurser med andra kunder hos Crystone.

Baspaketet innehåller 250 GB lagringskapacitet, 128 MB RAM, 5 TB trafik, Obegränsat antal domäner. Crystone redovisar inte för vilken server-modell som används, eller vad för CPU som sitter i den. Du kan välja mellan att köra en Linux eller Windows-baserad server, denna valfrihet tycker vi är bra och det tillkommer inget extra för licens om man väljer Windows. Du kan endast ha 3 stycken MSSQL-databaser, men kan ha ett obegränsat antal MySQL-databaser.

Det ska tilläggas att det inte finns något som heter ”obegränsat” inom webbhosting, det finns inget webhotell som skulle tillåta att du exempelvis skapar tusentals databaser med massor av data helt utan extra kostnad. Det finns alltid en övre gräns, och det är webhotellet som sätter den gränsen individuellt utan att redovisa för dig vart den går. Man tittar helt enkelt på hur mycket resurser du som kund nyttjar i förhållande till andra kunder, och begränsar ditt konto därefter.

Webbhotell för Privatpersoner

250 GB Utrymme, 5 TB Trafik, Obegr. domäner, SSH, PHP, ASP.NET, MSSQL, MySQL, Tele & E-post-support

75 SEK

Support

Vi ställde frågor om hårdvara för kunder i den delade miljön till Crystones support, och det tog dem cirka 7 minuter att svara oss. Dock svarar de inte på alla frågor utan väljer endast ut ett antal frågor som de svarar på. Ett exempel på frågor de inte vill svara på är hur många kunder som delar på serverns resurser, eller vad är för server och modell som används för privatpersoners webbhotell.

Prisjämförelse & kunders betyg

Vår research online visar på en annan bild av företaget Crystone, där många av deras kunder visar på ett missnöje med både support och hur företaget hanterar deras hemsidor och domäner. En av deras företagskunder säger följande om sina erfarenheter med Crystone,

”Sämsta tänkbara webbhotell leverantör. Tar extra avgifter (skyhöga sådana upp emot 1000 kr) för enkla tjänster som är gratis hos andra. Extremt sega webbhotell, börjar fundera på om det är försäljningspsykologi då de ringer hela tiden och vill sälja på oss server. Kommer aldrig mer anlita dem och under 2013 har vi endå lagt ned minst 25.000 på deras tjänster inklusive domänköp med mera. Servicen är så usel så du kan lika gärna vara utan webbhotell. det funkar bättre, så illa är det. Dessvärre sanning utan modifikation.”

”De tappar beställningar och de tappar betalningar. Jag har fått flera sajter nedstängda pga att de uppfattar det som att jag/vi inte betalt. Just nu sitter jag med en beställning av ny domän + paket från nästan två veckor tillbaka och jag har trots upprepade påstötningar inte fått hjälp. Då och då försäkras att de inte glömt bort mig, men man undrar. Jag har varit kund hos dem i tiotalet år och har varit supernöjd tills nyligen. Nu är det nya rutiner varje gång man beställer, och det verkar som om grejer lätt hamnar mellan stolarna. Jag har två (snart tre) egna sajter hos Crystone + ytterligare runt 10 sajter som jag webmastrar för och har programmerat. Dessutom har jag tvingat kunderna att använda Crystone för jag tyckt de var bra. Nu vet jag inte vart jag ska ta vägen. Måste leta efter en pålitligare leverantör.” (källa: https://www.reco.se/crystone-ab)

Många av dessa betyg är mer än ett år gamla när denna recension skrivs, men det visar ändå på ett potentiellt problem med att anlita Crystone som webhotell. Det finns tyvärr många vittnesmål från både privatpersoner och företag som vittnar om ett Crystone som inte längre är ”nordens ledande webbhotell”, och det från kunder som varit Crystone trogna i över 10 år.

Priset per månad för ett webhotell hos Crystone ligger väldigt högt i förhållande till vad du får för pengarna, 75 kronor per månad (eller 900 kr per år) inklusive moms. Många av deras konkurrenter erbjuder bättre resurser med nyare hårdvara ofta till ett mycket lägre pris per månad. De erbjuder även 45 dagars pengarna-tillbaka-garanti på sitt webhotell, det är positivt, dock är det förvirrande när man anger att det är 45 dagar medan man anger i specifikationen att det endast är 30 dagars ångerrätt, vilket gäller?

6.1 Total poäng
Inte längre nordens ledande webhotell

Vår samlade bedömning av Crystone visar att de har en hel del att förbättra, både i sitt utbud och i sitt agerande som leverantör på den svenska och nordiska marknaden. Alltför många kunder vittnar om missförhållanden hos företaget och dess kundsupport.

Pris
1
Hastighet
5
Tjänster
8.5
Support
6
Uppetid
7
Lagringsutrymme
9
Domäner
6.5
FÖRDELAR
 • Kunna välja Windows & Linux
 • 45 Dagars öppet köp
 • Terminalserver-tjänst
NACKDELAR
 • Obegränsat med domäner & epost m.m.
 • Äldre versioner av PHP
 • Högt pris
 • Dålig prestanda
 • Högt pris på domäner
 • Slarvig kundsupport
 • Otydlig information om ångerrätt
 • Otydlig hemsida
Ge oss ditt eget betyg
Exit mobile version